Afdrukken

Aangeboren afwijkingen van eierstokken, eileiders en brede ligament

Aangeboren afwijkingen van de eierstokken, eileiders en brede ligament zijn afwijkingen aan de vrouwelijke geslachtsorganen. De afwijkingen ontstaan bij de ontwikkeling van een baby in de baarmoeder en zijn dus al bij de geboorte aanwezig. Deze afwijkingen kunnen bestaan uit onderontwikkeling, een afwijkende ontwikkeling of afwezigheid van een orgaan.

De ontwikkeling van het voortplantingssysteem bij het ongeboren kind is een ingewikkeld proces. Hierbij spelen erfelijke, hormonale en omgevingsfactoren een rol. Verstoring van deze factoren kan ertoe leiden dat de ontwikkeling van de baby niet normaal verloopt, met als gevolg bijvoorbeeld afwijkingen van de vrouwelijke geslachtsorganen. Dit zijn dan afwijkingen van de eierstokken, eileiders en brede ligament (de banden die de baarmoeder op haar plaats houden).

Oorzaken

Aangeboren afwijkingen van de eierstokken, eileiders of brede ligament worden veroorzaakt door een ontwikkelingsstoornis van het ongeboren kind in de baarmoeder. Deze stoornis kan ontstaan door bijvoorbeeld een infectie of gebruik van geneesmiddelen met hormonen tijdens de zwangerschap.

Andere mogelijke oorzaken van afwijkende eierstokken zijn chromosomale afwijkingen, zoals het syndroom van Turner.

Symptomen

De meeste aangeboren afwijkingen van eierstokken, eileiders en brede ligament veroorzaken geen klachten en worden niet opgemerkt. Meestal komen ze pas aan het licht bij een routineonderzoek naar aanleiding van klachten. Deze klachten kunnen zijn:

  • Onvruchtbaarheid.
  • Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
  • Herhaalde miskramen.
  • Vroeggeboorte
  • Een te lichte baby
  • Complicaties tijdens de bevalling.

Soms zijn de eierstokken afwijkend of onderontwikkeld, zoals bij het syndroom van Turner. Het komt maar zelden voor dat een eierstok volledig ontbreekt.

Ook de eileiders kunnen onderontwikkeld zijn of bepaalde afwijkingen hebben, zoals abnormale openingen of onvolledige ontwikkeling. De eileiders ontbreken bijna nooit helemaal.

Aangeboren afwijkingen van het brede ligament bestaan meestal uit cysten. Die worden veroorzaakt door resten ontwikkelingsweefsel van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis, het verhaal van de patiënt en de symptomen. De arts doet ook lichamelijk onderzoek. Als aanvullend onderzoek kan de arts een echografie, bloedonderzoek naar het gehalte vrouwelijk hormoon en een MRI-scan laten doen.

Behandeling

De behandeling is gericht op de symptomen. Onvruchtbaarheid is te behandelen met kunstmatige technieken zoals IVF (in-vitrofertilisatie). Menstruatieproblemen kunnen behandeld worden met vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen en progesteron.

Meer informatie

Campbell, S., & Monga, A. (2000), “Embryology, anatomy and physiology”, 17th Edn, Gynaecology by Ten Teachers, Arnold, London.

Ibanez, L., Potau, N., Enriquez, G. (2000) “Reduced uterine and ovarian size in adolescent girls born small for gestational age”, Journal of Paediatrics, vol. 47, 47(5):575-7 no. 5, pp.575-7.

Padubidri, V.G., & Daftary, S.N. (2000), “Anatomy”, 12th Edn, Shaw’s Textbook of Gynaecology, Churchill, Livingstone, London.

Padubidri, V.G., & Daftary, S.N. (2000), “Disorders of the Ovary”, 12th Edn, Shaw’s Textbook of Gynaecology, Churchill, Livingstone, London.