Bij een radicale prostatectomie wordt de prostaat volledig weggehaald, tegelijk met enkele van de omringende weefsels en met de lymfeknopen die vocht uit de prostaat afvoeren. Een radicale prostatectomie is een grote en ingrijpende operatie.

Indicaties

Een radicale prostatectomie wordt meestal gedaan bij patiënten met prostaatkanker in het beginstadium, als de tumor nog helemaal binnen de prostaat ligt en nog niet is uitgezaaid. Deze operatie wordt gedaan om de uitzaaiing van prostaatkanker naar andere delen van het lichaam te voorkomen. Het is een grote operatie die alleen wordt gedaan als de verwachting bestaat dat de patiënt erdoor geneest.

Werkwijze

Omdat de operatie onder volledige narcose wordt gedaan, moet de patiënt nuchter zijn. Bij een radicale prostatectomie worden de volledige prostaat en het omliggende weefsel weggehaald. Ook worden de lymfeklieren vaak weggehaald uit het omliggende gebied.

De radicale prostatectomie kan door een open procedure worden gedaan of via een kijkoperatie (laparoscopie):

  • Bij een open procedure wordt er een grote snee in de buik gemaakt. Daarna worden de prostaat en het omliggende weefsel weggehaald.
  • Bij een laparoscopische prostatectomie wordt de prostaat via een kijkoperatie weggehaald. Hierbij worden enkele kleine sneetjes in de buik gemaakt. Daarna kunnen de camera en de instrumenten via deze sneetjes de buikholte worden ingebracht.

Complicaties radicale prostatectomie

De belangrijkste complicatie van een totale radicale prostatectomie is impotentie. Bij impotentie lukt het mannen niet om een erectie te krijgen.

Sommige patiënten worden na de operatie incontinent voor urine. Dit is soms zo problematisch dat een kunstmatige sfincter (sluitspier) moet worden aangebracht om de urinelozing te regelen.

Ook nabloedingen, infecties en pijn komen voor als complicatie na de operatie.

Meer informatie

Informatie van het UMCG over laparoscopische prostatectomie www.umcg.nl/SiteCollectionDocuments/Zorg/ZOB/P/verwijderenProstaatVlc203_1111.pdf

Informatie van Johns Hopkins Medicine over laparoscopische prostatectomie (Engelstalig)
www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/test_procedures/urology/radical_prostatectomy_92,P09111/

Informatie over laparoscopische prostatectomie van het ziekenhuis Nij Smellinghe
www.nijsmellinghe.nl/1187/prostaatkanker-en-operatie-radicale-prostatectomie