Inleiding

De paroophoron (of parovarium) is een overblijfsel bij de vrouw van een buisachtige structuur die in de foetus aanwezig is en die de gangen van Wolff wordt genoemd. De gangen van Wolff ontwikkelen zich bij de man tot de zaadleider, maar verdwijnen grotendeels bij de vrouw. De paroophoron ligt in de vorm van enkele verspreid liggende buisjes rond de eierstok. In sommige gevallen kunnen in de paroophoron abnormale, met vocht gevulde zakjes ontstaan. Deze worden cysten van de paroophoron genoemd. Een voorbeeld van een cyste van het paroophoron is de hydatidencyste van Morgagni (een cyste gevuld met vocht van plm 1 cm doorsnede).

Oorzaken

Gewoonlijk blijven de cellen van de paroophoron inactief. Soms vermenigvuldigen ze zich echter tot een massa. Naarmate deze massa toeneemt, verdwijnen de cellen in het centrum en worden ze vervangen door een vloeistof. Op deze manier ontstaan er met vloeistof gevulde zakjes. We noemen dat cysten.

Verschijnselen

Omdat deze cysten zich dicht bij de eierstokken bevinden, doen de verschijnselen vaak denken aan een eierstokcyste. Ze kunnen een zwelling en verzwaring van de onderbuik veroorzaken. Sommige patiënten hebben last van pijn in de onderbuik.

Diagnose

De diagnose wordt vaak gesteld door middel van echoscopie. Als de cyste is opgespoord, is verder onderzoek (bloedonderzoek, CT-scan of MRI-scan) nodig, omdat zich in de cyste kwaadaardige tumoren kunnen ontwikkelen. Soms is een biopsie nodig, een onderzoek waarbij cellen uit de cyste met een microscoop worden onderzocht op de aanwezigheid van kwaadaardigheid.

Behandeling

De behandeling van cysten van de paroophoron bestaat uit het operatief verwijderen via een insnijding in de onderbuik (laparotomie) of door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). Hierbij wordt de cyste, afhankelijk van de grootte, met een naald aangeprikt en leeggezogen, of in zijn geheel verwijderd.

Prognose

De belangrijkste complicatie van een cyste van de paroophoron is kanker.
Omdat dit type cyste zich dicht bij de eierstokken nestelt, kan operatief ingrijpen de eierstokken beschadigen en verminderde vruchtbaarheid veroorzaken.

Meer informatie


www.snwlk.nl
Informatie van de Stichting Kinderoncologie Nederland

Anderson, J.R, & Genadry, R, (1996), in: Berek, J.S, Adashi, P.A, & Hillard, P.A (eds), Novak’s Gynecology, 12th ed, Williams 7 Wilkins, London.

Herbst, A.L, Mishell JR, D.R., Stenchever, M.A., et Al (1992), Anatomy, 2nd edition, Comprehensive Gynaecology, Mosby, London.

Herbert, CM 3rd, Segars, JH, Hill, GA. (1992).” A laparoscopic method for excision of large retroperitoneal paraovarian cysts”, Obstetrics and Gynecology, vol.75, no.1, pp.139-141.